FEMINISTISK INITIATIV VIL DIGITALE KRÆNKELSER TIL LIVS

1000 unge mennesker sigtes for at dele krænkende optagelser af 15-årige. I F! tror vi på forebyggelse fremfor straf, og vi savner, at forældrene kommer på banen.

Feministisk Initiativ vil indføre en digital sundhedsplejerske, der løbende skal undervise forældre i børn og unges digitale liv – både i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Det ikke nok, når regeringens plan for forældreinddragelse baserer sig på en “Dialogfilm til forældre”.

Når et ungt menneske deler nøgenbilleder af andre uden samtykke, sker det ofte, uden forældrene er klar over det. Børn kan frit oprette hadesider om hinanden på Facebook og sende trusler og krænkende beskeder rundt til andre.

Og det gør børn, viser tal fra BørneTelefonen hos Børns Vilkår, der på to år har oplevet en fordobling i antallet af henvendelser, der drejer sig om seksuelle krænkelser på nettet.

Ligesom nybagte forældre får besøg og lærer om amning, mad og pleje af sundhedsplejersken, skal forældre med børn, der nærmer sig Youtube-alderen, have et obligatorisk besøg, hvor forældrene får grundig indføring i, hvad der karakteriserer medierne. De skal lære, hvordan de kan engagere sig, hvordan de kan spørge ind og blive en del af det univers, der både rummer et stort potentiale for fællesskab, men som også kan være den rene gift for det enkelte unge menneske, når det går galt.

Både børn og forældre skal også have undervisning i køn, magt og strukturer, da krænkende adfærd på nettet i høj grad knytter sig hertil. Og den undervisning skal være en obligatorisk del af både folkeskolen og ungdomsuddannelserne.

Vi skal sætte ind, lige når børnenes digitale liv går i gang, så de fra start kan have en respektfuld og etisk forsvarlig omgang med hinanden på internettet.

Download pressemeddelelsen som PDF her